Afronding onderhoud aan molen De Hoop in Wieringerwaard

Dit nieuwsbericht is verlopen.
24 mei 2024, 15.00

Nieuwe rieten jas voor monument molen De Hoop in Wieringerwaard. Woensdag 22 mei is het onderhoud aan molen De Hoop in Wieringerwaard feestelijk afgerond. De molen is in een nieuw rieten jasje gestoken en straalt weer in zijn volle glorie.

Van ambacht naar erfgoedbehoud

Het volledig van nieuw riet voorzien van molen De Hoop is een echt ambacht. Het staat symbool voor erfgoedbehoud. Het rietdekken is fysiek zwaar werk op grote hoogte en extra lastig door het achthoekige vlak en de bolling in de kap. Dat vereist vakmanschap. Het rietdek op een molen gaat gemiddeld 40 tot 50 jaar mee. Dus een bijzonder moment dat nu de volledige romp en kap nieuw riet heeft!

Rietdekkersbedrijf ’t Eiland en molenmaker Jan Poland gingen aan de slag

In opdracht van de gemeente Hollands Kroon ging Rietdekkersbedrijf ’t Eiland in maart van start met het vervangen van het riet. Molenmaker Jan Poland is in deze periode ook aan de slag gegaan met het vervangen van een aantal slechte houtdelen die achter het riet vandaan kwamen. Naast de vast doorlopende SIM subsidie (instandhouding subsidie) is voor dit groot onderhoud ook een provinciale subsidie afgegeven.

Feestelijke afronding

In samenwerking met de genoemde partijen zetten we ons in voor het behoud van het cultureel erfgoed van de gemeente Hollands Kroon. Zodat deze monumentale gebouwen ook voor toekomstige generaties behouden blijven. Om die reden kreeg de afronding van de werkzaamheden een feestelijk tintje. De gemeente, de vrijwillige molenaars, de bestuursleden van Stichting Molen de Hoop, de betrokken rietdekker en de molenmaker waren van de partij. Molen de Hoop kan er de komende decennia weer tegenaan!